Foto: Marion Klette

Årets første storm treffer Bodø - nå advarer meteorologen

Årets første storm skal inntreffe i helga og nå advarer meteorologen, politiet, Barentswatch og vegtrafikksentralen.


Nå i helgen spiller ikke værgudene på lag med Nord-Norge. Det skal nemlig bli storm, ikke bare natt til søndag slik som vi har meldt tidligere, men faktisk også på natt til mandag. 

Det kan meteorolog hos Storm Geo, Lillian Bergheim fortelle til Bodø Nu. 

Ikke dra ut i båt

– Hva burde man tenke på når det blir så kraftig vind? 

– Da burde man se om man har løse gjenstander liggende ute og ta en ekstra kikk på at båten ligger godt. Så burde man ikke dra ut med båten, sier Bergheim.

Dette støttes opp om av bølgevarslet til Barentswatch. Ute i Vestfjorden er det ventet at det kan bli bølgehøyde opptil 13 meter i makshøyde. Nettstedet skriver at man ikke burde dra ut i småbåt på grunn av de høye bølgene. 

«Sjøen begynner å rulle. Sjørokket kan minske synsvidden.» skriver de.

Storm natt til søndag

Ifølge Barentswatch skal vinden rase opptil 22 meter per sekund, altså en liten storm i sørlig retning. 

I Bodø derimot kan det se ut til at det blir noe mindre vind enn ute på sjøen. Det skal nemlig ifølge meteorologen blåse en sterk kuling, opptil 20 meter per sekund. Vindstyrken skal gradvis øke på utover kveldingen. 

– Videre vil det fortsette med relativt kraftig vind gjennom søndagen med en liten og stiv kuling. Vinden kommer fortsatt fra sør og sørvest, og det vil bli en ny vindøkning natt til mandag. Da kan det bli en liten storm langs kysten, forteller hun. 

Kan bli glatte kjøreforhold

Væromslaget kan gi vanskeligere kjøreforhold i helgen. Trafikkoperatør Lasse Nordås fra vegtrafikksentralen anbefaler folk å være obs når de skal ut å kjøre.

– Man må kjøre forsiktig og etter forholdene. Det kan bli glatt når det legger om til mildvær. Fjelloverganger kan også bli stengt når det er glatt og mye vind. Det er lurt å følge med på trafikkmeldingene, sier Nordås. 

Trafikkmeldingene kan til enhver tid leses på vegvesen.no.

– Entreprenørene jobber og prøver å gjøre slik at det ikke blir glatt, men det er vanskelig, forteller han. 

Bruk sunn fornuft

Tommy Bech fra Politiet i Nordland forteller at folk stort sett er flinke når det kommer slike væromslag.

– Den kjedelige versjonen er at folk i Nord-Norge er vante til væromslag og stort sett går det bra. Generelt anbefaler vi folk om å ta høyde for det meldte været i planleggingen av sine aktiviteter og bruke sunn fornuft.

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.