Foto: NFK

Vant 50 millioner - skal utvikle smart transport i Bodø

Skrevet av pressemelding
13.06.2018 17:33

I dag ble det klart at Nordland fylkeskommune vant pris for smarte transportideer. Premien på 50 millioner skal brukes til å gjøre Bodø til en enda bedre transportby.

Samferdselsdepartementet lyste tidligere i år ut konkurransen «Smartere Transport i Norge», og nå er det klart at Nordland fylkeskommune i samarbeid med Bodø kommune, Telenor og Avinor er en av vinnerne.

BEFOLKNINGEN I FOKUS

– Dette er utrolig gøy og en fjær i hatten for oss, samarbeidspartene våre og innbyggerne og besøkende i Bodø, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland Svein Eggesvik (Sp).  

Vinnerprosjektet skal redusere klimautslipp, endre reisevaner og bidra til mer effektiv transport. Enda flere innbyggere skal bruke gang-, sykkel- og kollektivtransporten i Bodø. 

– Ved å tilby rett og enkel informasjon skal folk kunne velge mellom ulike transportmåter – bysykler, buss, delingsbiler og tog, forklarer Eggesvik. 

– Ambisjonen er å få flere til å bruke kollektivtransport, og færre som kjører privatbil, sier Eggesvik.

FØRERLØST

En del av prosjektet vil handle om å teste førerløse busser, ny betalingsmåte for bussene, nye smarte løsninger for bagasjehåndtering og nye måter å skilte på. 

– Det er veldig artig at Bodø kan bli en testarena for nye teknologiske løsninger, sier samferdselsråden. 

– Flere av løsningene vil også kunne bidra til bedre kollektivtilbud i hele Nordland, og landet for øvrig, mener han.

FORNØYD ORDFØRER

Ordfører i Bodø kommune Ida Pinnerød (Ap) er veldig fornøyd med prisen.  

– Vi er kjempeglade! Dette en stor anerkjennelse for Bodø og det vil helt klart forsterke arbeidet med å skape en smart by for alle innbyggerne, sier en strålende fornøyd Pinnerød.

– Vi lyser straks ut en prosjektstilling som skal jobbe videre med prosjektet «Smartere transport Bodø», avslutter samferdselsråd Svein Eggesvik. 

Alle fylkeskommuner i landet var invitert til å delta i konkurransen, og til slutt ble det kåret en hovedvinner og fire delvinnere. Nordland er hovedvinner og delvinnerne er Møre og Romsadal, Oslo og Akershus, Hordaland og Rogaland.

Fakta om prosjektet:

Prosjektet «Smartere Transport Bodø» skal:
•    redusere klimautslipp ved å endre reisevaner
•    tilby en sømløs reiseopplevelse 
•    gi publikum tilgang til informasjon og tjenester som bidrar til mer effektiv transport
•    tilby åpne datakilder som skal legge et grunnlag for lokal og regional innovasjon
•    alle tjenester og løsninger skal bidra til å bygge både den nye flyplassen og den nye byen

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.