Varaordfører Synne Bjørbæk (Rødt) går ut mot Arbeiderpartiet etter at forslaget om å boikotte israelske varer og tjenester ble nedstemt i bystyret i dag. Foto: Arkiv

Varaordføreren ut mot Ap: – Sa dere rettferdighet og solidaritet? Det lyder litt hult i dag

Arbeiderpartiet sørget i dagens bystyremøte for at samarbeidspartiet Rødt og SVs forslag om å boikotte varer og tjenester produsert i okkuperte områder i Palestina ble nedstemt. 

Det får varaordfører Synne Bjørbæk til å se rødt. 

– Lyder hult

– I 2013 vedtok bystyret enstemmig at Bodø kommunes leverandører og avtalepartnere skal respektere grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljø. Likevel sørget Arbeiderpartiet i dag for at Rødt og SV sin interpellasjon om boikott av varer fra okkuperte områder ble nedstemt. Begrunnelsen ; å avstå fra å kjøpe varer fra okkupert land vil være å "ta stilling til utenrikspolitiske spørsmål", skriver Bjørbæk på sin Facebook-profil.

– Sa dere rettferdighet og solidaritet? Det lyder litt hult i dag, legger hun til.

I dagens møte vedtok bystyret nye retningslinjer for Bodø kommunes anskaffelser og innkjøpsordninger.

Der hadde Bjørbæk og SVs Randolv Gryt tatt initiativ til en felles interpellasjon, der det foreslås at Bodø kommune avstår fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder. 

– En apartheidstat

Men forslaget falt altså etter at Arbeiderpartiet valgte å stemme mot. 

Rødt og Bjørbæk har tidligere uttalt seg svært kritisk til det israelske regimet. Da landets ambassadør gjestet Bodø, holdt hun en appell der hun ga klart uttrykk for sine synspunkter i saken.

– Jeg kommer til å snakke om Israel som en okkupasjonsmakt, og som et apartheidregime. Jeg har i mange år hatt et engasjement for Palestina, og synes det er viktig at Norge støtter opp om palestinernes kamp for frihet, selvstendighet og like rettigheter. Det var faktisk Gaza-krigen i romjula i 2008 som gjorde at jeg valgte å engasjere meg i politikken. Da ble 1500 mennesker drept, mange av dem barn, sa varaordføreren til Bodø Nu i forkant av møtet.

Her er hele forslaget som i dag ble nedstemt:

1. Bodø kommune avstår fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.

2. Bystyret ber Rådmannen sørge for at Bodø kommune krever dokumentasjon på at varer som kjøpes ikke kommer fra okkuperte områder i Palestina, Vest-Sahara og lignende, i de tilfeller hvor dette er en aktuell problemstilling. Dette gjelder også for kommunale foretak og andre selskaper eid av Bodø kommune.

3. Bystyret oppfordrer Bodø kommunes innbyggere, Nord Universitet, næringslivet, andre kommunestyrer og fylkesting og Stortinget om å boikotte varer og tjenester produsert i okkuperte palestinske områder inntil staten Israel innfrir vedtatte FN resolusjoner.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.