Samferdselssjef Odd Steinar Åfar Viseth forklarer hvorfor Sørarnøy for tiden står uten hurtigbåtanløp. Foto: NFK

– Vi kunne ikke risikere passasjerenes sikkerhet

Skrevet av pressemelding
28.02.2019 21:09

Samferdselssjefen forklarer hvorfor fergekaia på Sørarnøy ble stengt med umiddelbar virkning.

– Vi kunne ikke risikere passasjerenes sikkerhet, forklarer samferdselssjef i Nordland fylkeskommune, Odd Steinar Åfar Viseth.

Den private hurtigbåtkaia på SørArnøy er i følge en tilstandsrapport i så dårlig forfatning på grunn av aldersslitasje, at Nordland fylkeskommune besluttet å flytte anløpsstedet til fergekaia som ligger noen hundre meter unna. Kaia som anløpes flere ganger daglig, leies fra privat kai-eier.

– Vi må rett og slett sette sikkerhetene for passasjerene først. Derfor har vi besluttet å flytte hurtigbåtanløpet til fergekaia med umiddelbar virkning, forklarer samferdselssjef i Nordland fylkeskommune, Odd Steinar Åfar Viseth.

MANGLER EKSPEDITØR

At kaianlegget er i så dårlig forfatning som den er, var overraskende for Viseth. Løsningen med å flytte anløp til fergekaia byr imidlertid på en utfordringer, da ekspeditøren på SørArnøy ikke ønsker å ta mot hurtigbåtene på en annen kai. Derfor er øya for tiden uten hurtigbåttilbud.

– Torghatten har ikke fått ekspeditør til å ta imot båten på ferjekaia, og SørArnøy vil derfor ikke bli anløpt inntil videre. Dette er beklagelig, sier Viseth.

SIKKERHETEN FORAN ALT

Viseth innrømmer at situasjonen er kinkig. Men er glad for at de svekkede kaikonstruksjonene ble avdekket.

– Vi må være glad at rapporten avdekket svakhetene i konstruksjonen. Ved å flytte anløpssted unngår vi å risikere skade på folk eller materiell. Vi har avklart hvordan vi løser samtidige ankomster for ferge og hurtigbåt. Vi forskyver avgangen på ferga med noen minutter, når vi forhåpentligvis får avklart forholdene rundt hurtigbåtanløpene, forklarer Viseth.

PERMANENT RUTEPLAN

På lengre sikt vil man gå gjennom rutetidene og avstemme avgang og ankomst for både båter og ferger, og lage en permanent plan på endringene. Nordlandsekspressens ankomst legger noen føringer for avgangstidspunktene, men samferdselssjef Viseth mener det bør gå greit å lage et oppsett som dekker behovet.

– Det vil vi gjøre i samarbeid med kommunen og med lokalutvalget på øyene, avslutter samferdselssjef Odd Steinar Åfar Viseth.

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.