Journalist Roar Wiik. Foto: Andreas Sandnes Olsen

«Vi må aldri slutte å være kritiske til offentlig pengebruk - også når det gjelder Bodø 2024»

Det er sunt å stille kritiske spørsmål til Bodø 2024 når det er skattebetalernes penger som brukes. Særskilt i en kommune som ikke har spesielt god råd for tiden.

Dette er en kommentar som gir uttrykk skribenten sine holdninger. 

Bodø 2024 lanserte en ny logo og profil foran 200 gjester i rådhuset. Festen kostet nesten 200.000 kroner og den nye profilen kostet 75.000 kroner. I tillegg skal de ha brukt 40.000 kroner på å oppdatere hjemmesiden og 66.000 kroner på 55 flagg. 

Det ble dermed kastet bensin på bålet i debatten om offentlig pengebruk, som kanskje til tider kan minne om å kaste penger på et bål. Pengene brennes i hvert fall fort opp. 

Småpenger på bekostning av primæroppgavene

 I en kommentar på torsdag i forrige uke omtaler kulturarbeider Roger Johansen folk sin sutring over pengebruken til Bodø 2024. Dette er jo tross alt vedtatt, spikret og risset dypt inn i steintavlen. 

La meg først si at jeg er enig at Europeisk kulturhovedstad er et viktig prosjekt for byen og for å gjøre det mer attraktivt å flytte hit. Dette er også et prosjekt som kulturbransjen trenger, spesielt nå.

Ja 300 mill. er småpenger i forhold til kommunen sitt totalbudsjett. Problemet er bare at budsjettet er sprengt og at flere bodøværinger føler ikke eierskap til prosjektet.

Det bidrar neppe til mer eierskap når bodøværinger vet at læreren til barnet deres eller sykepleieren til bestemor kan få en mer krevende arbeidsdag, eller i verste fall få fyken, dersom politikerne ikke får skuta på rett kurs.

Altså å oppnå en grønn økonomi, slik vår kommunedirektør Kjell Hugvik kanskje ville sagt.

Dette skjer samtidig som vi prioriterer flere hundre millioner kroner til å feste som om morgendagen ikke finnes. Vel og merke «kun» 50 millioner kroner fra Bodø kommune. 

En by som tar på seg ølbrillene

[annonse]
Dette blir en dyr fest og jeg er sterkt uenig med Johansen i at kommunen har råd til det. For slik er det. Kommuneøkonomien er presset, selv om det går mye bedre enn ventet som følge av uventede økte inntekter. Det er derfor viktig å påpeke at flere sektorer står overfor kutt på flere titalls millioner og sannsynligvis nedbemanning.

Dette må man ikke glemme når man rår over den offentlige pengesekken.

Hver stein skal snus for å spare småpenger de neste årene. Dette kommer man ikke bort fra, og da er det helt naturlig at folk er kritiske og stiller spørsmål til offentlig pengebruk. Også når det gjelder Bodø 2024. 

Vi kan ikke bare lukke øynene og feste videre som om morgendagens bekymringer ikke eksisterer. Bekymringene forsvinner ikke uansett hvor mange ganger man gnikker og gnukker på Aladdin sin lampe eller hvor mange nøtter fra Askepott som man kaster på gulvet. 

Dersom noen ønsker å lese mer om kommuneøkonomien er dette omtalt i en rekke saker både hos oss og på mørke steder på internettet. Eksempelvis denne saken som stiller spørsmål om Bodø kan havne på ROBEK, hvordan kommunen fortsatt må kjempe for å unngå merforbruk og hvordan de kommende rentehoppene rammer Bodø-økonomien. Altså hardt. 

For å oppsummere: Det går bedre enn ventet med Bodø kommune sin økonomi etter blant annet staten satte et plaster over hullet i skroget til Bodø kommune, der rentene og avdragene fosser inn og kan gi kommunen en slagside dersom man ikke setter alle mann, og damer, til pumpene. 

Får nok ufortjent kritikk

Det sagt får nok Bodø 2024 mye ufortjent pes også. Gjerne fra de som var kritiske til prosjektet i utgangspunktet, meg inkludert. Dette blir nok spesielt synlig i lyset av tilstanden på kommuneøkonomien. Sytingen bidrar neppe heller til at folk gleder seg mer til festen. 

Ingen liker en festbrems og jeg skal innrømme at jeg til tider er en festbrems. 

Selv skrev jeg en kommentar der jeg la frem kritikk til Bodø 2024 sin nye logo og profil. Flisespikkeri kanskje, men likevel følte jeg at logoen var historieløs, spesielt sett opp mot pengebruken, og at kystkulturen skyves til side for tyske bombefly og en by i ruiner. 

Men som Johansen påpeker er prosjektet vedtatt og vi er utvalgt til å bli en europeisk kulturhovedstad. Pengene er bevilget og da er det for sent å snu skuta. Da hjelper det lite å sutre. Også et punkt som jeg er enig med forfatteren om.  

Kan ikke være tilfredse med en middelmådig fest

Nå må vi bare holde en stø kurs mot 2024 med full seilføring. Nå får det briste eller bære. Samtidig må vi ikke bli redde for å stille kritiske spørsmål og være tilfredse med at festen til 300 mill. blir middelmådig. Da revner kanskje seilene og skuta mister fart. 

La dette bli en heidundrende fest som skaper store ringvirkninger, viser frem det beste av bodøkulturen og en fest som kan høres helt ned til kontinentet. Jeg håper bare at det blir en fest som alle føler eierskap til og at seilene holder til vi kommer trygt i havn. Da blir kanskje pengebruken verdt det.

 

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.