I kjelleren på det nærmeste huset, Prinsens gate 11, i dag 111, søkte Arne Neeraas tilflukt. Men han rømte derfra da huset ble rammet av en brannbombe. Midt i bildet ser man de utbombede restene av Prinsens gate 9, i dag 109. Dette var huset til Arnes far, skipsmegler Knut Arne Neeraas.

– Det var bønn og salmesang i kjelleren. Jeg trodde min siste time var kommet.

Skrevet av Geir Are Jensen
27.05.2020 06:00

Arne Neeraas gikk bort i 2012, 100 år gammel. Noen år tidligere fortalte han sin dramatiske historie fra bombingen av Bodø.

Dette er Neeraas' egne ord fra dagen han kalte den verste i sitt liv:

– Jeg var i militæret, hvilket besto i at jeg var på telegrafstasjonen, og lyttet på telefonsamtaler og så på telegrammer, for å se om det var noe muffens. Kirkeklokkene begynte å varsle bombing etter jobb en dag, da var jeg på vei inn til Prinsens gate 9. I dag Prinsens gate 109.

– Jeg søkte tilflukt i kjelleren. Jeg var alene i huset, for mine foreldre var evakuert til Valnes. Ved et opphold i bombingen, gikk jeg opp for å se. Da sto det en del folk utenfor nabohuset, kaptein Normanns hus. Jeg gikk til dem. Da vi sto der, så vi neste bølge med fly komme fra vest. Tre-fire fly over Væran. Da sprang vi ned i kjelleren der.– Mens jeg lå der, traff en bombe fars hus. Like etter ble huset der vi lå også truffet av en bombe. Da trodde vi at vår siste time var kommet. Et voldsomt smell og et dryss av skitt over oss. Det var salmesang og bønn nede i kjelleren. I og med at vi ennå levde, ble vi klar over at det måtte være en brannbombe. Vi hørte at det brant godt og følte varmen. Vi ble enige om å forlate huset.

– Jeg sprang ut til det vi da kalte Riedl-skogen, ved der Aspåsen skole ligger i dag. Hvilket heller ikke var ufarlig. De skjøt jo med maskingevær fra flyene Derfra tok jeg meg til Bodin Kirke. Jeg snudde meg og så på byen. Den var i brann. Vi så også at kirka brant, flammene sto oppover. Stemningen var helt spesiell, for det var en fin vårdag, sol og stille.

Abonner på Bodø Nu for å få tilgang til hele saken, og mye mer!

Få full tilgang til Bodøs lokalavis. Vi satser hardt på de beste nyhetene fra ditt nærmiljø, sterke reportasjer, videoer og meninger.
Vårt mål er å gi deg de beste historiene om Bodø og bodøværinger.

Nå kan du få Bodø Nu for kun 49 kroner for første måned. 
Etter 1 mnd er pris kun 149 kr/mnd – abonnementet fornyes automatisk – ingen bindingstid

Har du hatt abonnement tidligere, logg inn med brukeren din og forny
abonnementet via "Min side"

Er du bedrift og ønsker bedriftsabonnement, kan du sende
en e-post til [email protected]

OBS: Når du tegner abonnement med Vipps, se til at du ikke
surfer i privat modus i nettleseren din.

Kontoregistrering

Velg Betalingsmetode

Kort
Vipps

Velg abonnement