De er optimister og har stor tro på prosjektet Internasjonalt Villakssenter. (F.v) Ole Petter Nybakk, Gudbjørg Navjord og Bjørnar Brændmo. Foto: Designia-Lars Antonsen

Vil gjøre Beiarn til laksehovedstad i Norge

Skrevet av redaksjonen
06.04.2018 09:35 - OPPDATERT 06.04.2018 11:58

Nå etableres Internasjonalt Villakssenter som skal gi både arbeidsplasser og en bedre tilrettelegging for fisketurisme i bygda.

– Beiarn mister folk og vi trenger arbeidsplasser. Vi må utnytte de mulighetene vi har, sier Gudbjørg Navjord.

Sammen med Bjørnar Brændmo og Ole Petter Nybakk jobber hun nå frem prosjektet, som ble presentert på Dialogkonferansen for laks og ørret som ble arrangert på Rognan denne uka.

Målet er at det skal settes opp et helt nytt bygg som skal bli et signalbygg for laks og Beiarelva.

Godt tilrettelagt

– Det var Husflidslaget som tok kontakt med elveeierne for å få til et samarbeid. Dette er nå under utvikling og vi ser for oss tre aktører i det planlagte senteret som skal være helårsåpent, sier Bjørnar Brændmo.

Flytting av stamfisk for å få utnyttet elva bedre i lakseproduksjonen har vært et av tiltakene som skal videreføres i Beiarelva. Her er det Ole Petter Nygård i aksjon. Foto: Designia

Informasjon, guiding, tilrettelegging for laksefiskerne er en del. Husfliden kommer inn og skal selge sine produkter samt kortreist tradisjonsmat fra bygda.  De ser for seg det er flere produsenter i Beiarn som kan bidra. Senteret skal også inneholde en funksjon som skal ivareta lakseturismen inkludert tilrettelegging og overnatting.

Beiarn har rundt 1000 innbyggere og Beiarelva blir ansett som en av de beste lakseelvene i Norge. 

Beiarn kommunestyre har satt av til sammen 3,5 millioner til etableringen på kommunebudsjettene 2018/2019.

SEKS MILLIONER TIL LAKSETRAPP

Under konferansen på Rognan la Frigg Ottar Os i elveeierlaget også fram flere ambisiøse planer for Beiarelva. Blant annet skal det etableres laksetrapper for rundt seks millioner kroner. Samarbeidet med Gildeskål Forskningsstasjon samt utsetting av fisk i områder av elva som er utilgjengelig for laksen i dag videreføres.

– Det er potensial for utvidelse av lakseproduksjonen med 30 prosent. I tillegg må vi vurdere å ansette folk som kan ivareta tilbudet, sa Frigg Ottar Os.

Hva Internasjonalt Villakssenter vil koste å etablere og drive, har ikke initiativtakerne full oversikt over i dag. Men den anerkjente finske arkitekten Sami Rintala er allerede blinket ut og skal tegne bygget. 

(Pressemelding)

Debatt
Bodø NU oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.