Kristoffer Riibe, Christine Sofie Kolve Dreyer, Dina Utheim Sandberg, Morten Jakhelln, Karoline Nilssen, Henrik Rylander Jakhelln, Ole Marius Kristiansen og Tonje Prestøy Eriksen fikk en god dialog om å lage tidenes russefeiring i Bodø. Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling

Vil lage tidenes russefeiring i Bodø

Skrevet av Sindre Kolberg
07.02.2018 15:51 - OPPDATERT 07.02.2018 18:02

– Ungdommene må vite at de er viktige!

Lav befolkningsvekst er den største utfordringen Nordland fylke står ovenfor i dag, ikke mangel på muligheter, men mangel på mennesker for å realisere mulighetene.

– Derfor ønsker jeg at de som nå reiser ut for å studere skal vite at de er viktige, sier direktør Morten Jakhelln i Hundholmen Byutvikling.

Når russen er ferdig med videregående skole i Bodø reiser mange til andre steder i landet for å studere, og mange kommer aldri tilbake.

– Etter å ha lest den siste rapporten fra Index Nordland begynte jeg å tenke på hva vi som selskap kan gjøre for at ungdommene skal føle seg sett og verdsatt den siste tiden før de reiser avsted, og ellers. Jeg vil at de skal kjenne at de er betydningsfulle og jeg vil at de skal vite at det er behov for dem slik at de velger å komme tilbake, sier Jakhelln.

Han inviterte derfor alle russepresidentene i byen til et allmøte med spørsmålene: "Hvordan kan vi bidra for at dere får en Norges beste russefeiring, og hva skal til for at dere velger å komme hjem etter endte studier?"

– Jeg har bodd her i Bodø i 18 år og er klar for å oppleve noe nytt, se hva andre byer har å by på. Likevel har Bodø blitt en mer attraktiv by, og jeg ser ikke mørkt på å etablere meg her om noen år. Da handler det om familie, jobb og et stabilt voksenliv, sier viserussepresident Kristoffer Riibe ved Bodø VGS.

LAGER TIDENES RUSSEFEIRING

Diskusjonen går. De fleste av russepresidentene har bestemt seg allerede. De skal ut og oppleve andre plasser, og noen har valgt studieretninger det ikke finnes i Bodø.

- Det som er viktig i en by akkurat nå er at det skjer ting, som konserter, arrangementer og at det er liv, sier Christine Sofie Kolve Dreyer (19) russepresident ved Bodø VGS.

Men akkurat nå er det russefeiringen som står på trappene, årets begivenhet for den største gruppen russ som har vært i Bodø noensinne.

– Vi er igang med planlegging, vi har hatt møter med kommunen, politiet, Røde Kors, brannvesenet og andre som bidrar til vår russefeiring. Utfordringen er vel at folk jobber mot oss fordi det har vært bråk, og fordi det har skjedd negative ting før. Likevel opplever vi at kommunen er positiv. Utfordringen deres er vel at vi er veldig mange russ i år, sier Dreyer. 

Svak befolkningsutvikling er Nordlands største utfordring for øyeblikket og i tiden framover. Mye av løsningen ligger i nytenking. (Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling)

– HVA KAN VI BIDRA MED?

Jakhelln drar opp Index Nordland 2018. Tabeller som viser befolkningsvekst, utflytting og nettopp det at ungdommene aldri kommer tilbake etter endte studier.

– Har dere sett denne? Nordland vokser, men dere flytter ut og kommer ikke tilbake. Hva kan vi gjøre som bedrift for at dere skal få tidenes russefeiring, en som setter Bodø på kartet som et godt sted å bo, også for ungdommen? Hva kan vi gjøre for at dere skal ha en god følelse rundt den siste tiden her og hva kan vi bidra med for at dere skal kjenne dere velkommen tilbake og hjem igjen?

Han forteller om da han bidro med toaletter til datterens russekull da de skulle feire russetiden i Rensåsparken for noen år tilbake, som nå er flyttet til Mørkvedbukta. En plass Jakhelln mener er ganske uegnet for tidenes største russekull.

– Min drøm er å hjelpe dere til å få den beste russefeiringen i Norge. En trygg og morsom fest hvor alle er inkludert. Jeg vil at dere skal slippe å ha store festlån på grunn av overinvesteringer i busser og lignende i startfasen av livet og jeg ønsker at dere går hjem og tenker på gode løsninger vi kan ta videre i fellesskap, sier Jakhelln.

Han foreslår et stort telt med plass til alle, at det kanskje kunne være mulig å tenke Rønvikjordene slik som sommeren det fyltes opp med speidere fra alle verdens kanter.

– Jeg mener vi kan utfordre både kommunen og fylkeskommunen, få med oss flere fra næringslivet og spille på lag. Likevel er det deres feiring, og dere må komme opp med hva dere ønsker, det skal være på russens premisser. Når dere reiser vil jeg at dere skal ta med dere at Bodø er en KUL-TUR-BY, smiler direktøren.

LIKER IDEEN

For russepresidentene ble møtet en positiv overraskelse. Og at Index Nordland viser at det ikke er kult nok å komme tilbake igjen etter å ha flyttet ut av landsdelen, mener de kan endre seg.

– Jeg liker ideen, det høres veldig bra ut. Vi behøver mennesker som bryr seg, strekker ut en hånd for å bidra. Jeg tror helt klart det vil gjøre noe med oss, sier blåruss-president Dina Utheim Sandberg, ved Bodø VGS.

Men hva kan Hundholmen Byutvikling bidra med?

– Gå hjem og tenk på hva dere vil. Jeg har luftet noen ideer, men skal ikke presse dere til noe. Det er deres russefeiring, og vi skal bidra, ikke ta eierskap til den. Og jeg skjønner behovet for en dose galskap, men jeg ønsker at det skal være tilrettelagt og trygt for dere, sier Jakhelln.

Praten går. Russebusser, høy musikk, gruppedynamikk og samhold.

– Ettersom det ikke er tillatt å spille musikk i campen i Mørkvedbukta utenfor bussene og vognene hadde det vært kult om vi kunne skapt et arrangement en annen plass i Bodø, der vi for eksempel får tak i en artist eller lignende. Det ville samle russen mer enn hvis alle blir sittende i egne busser og vogner, sier Riibe.

Det ville vært noe for 800 russ som skal feire seg ferdig med både grunnskole, ungdomsskole og videregående. 

– Å kunne samarbeide på denne måten er inspirerende. Ja, vi skal hjem å tenke, sier russepresidentene smilende.

Russepresident Kristoffer Riibe og visepresident Kristine Sofie Kolve Dreyer tok utfordringen om å skape tidenes russefeiring.  De mente begge at det var fult mulig å snu den negative trenden beskrevet i Index Nordland, og at det er fult mulig at de kommer hjem etter endte studier. - Ja, Bodø er en bra by, sier de. Foto: Christine Karijord/Hundholmen Byutvikling.

(Pressemelding)

Debatt
Bodø Nu oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.